Bieszczady

Czy wiedzieliście, że Bieszczady są domem dla niedźwiedzia brunatnego?

Niektórzy turyści, którzy nie interesują się przyrodą górską, mogą nie zdawać sobie sprawy z tego, że Bieszczady są domem niedźwiedzi. W naszych górach występują w rzeczywistości rzadko spotykane niedźwiedzie brunatne. Mimo wszystko na terenie Polski znajdziemy tylko 8% populacji karpackich niedźwiedzi. Zdecydowana większość zamieszkuje obecne tereny Ukrainy, Rumunii, Węgier i Czech. Niestety liczebność tych ssaków zdaje się coraz mniejsza. W ubiegłym roku otrzymaliśmy statystyki, które wskazywały na to, że zostało mniej niż 100 niedźwiedzi brunatnych w naszych górach.

Statystyki przeprowadzono za pośrednictwem pobierania tropów, które niedźwiedzie zostawiały w górach. Cała bieszczadzka populacja liczy dzisiaj nie więcej jak kilkadziesiąt osobników. Prawdopodobnie możemy przypuszczać, że w niedalekiej przyszłości będzie ich jeszcze mniej. Pomimo tego, że niedźwiedzie brunatne podobnie jak ludzie są wszystkożerne. Po zbadaniu populacji, która zamieszkuje Bieszczady po stronie Polski, okazało się, że ponad 70% ich pokarmu to rośliny. Mała dostępność zwierzyny sprawiła, że zjadają niewiele ryb i upolowanego wcześniej mięsa.

Co dokładnie wiemy na temat gatunku niedźwiedzia brunatnego?

Niedźwiedzie brunatne często nie są w pełni brązowe. Niedźwiedzie brunatne mają dosyć szorstkie futro, z umiarkowanie długą szczeciną po jednej stronie szyi, która różni się nieco w zależności od rodzaju niedźwiedzia. W Indiach niedźwiedzie brunatne mogą być czerwonawe ze srebrnymi końcówkami, natomiast w Chinach niedźwiedzie brunatne są dwubarwne z żółtobrązową lub białawą peleryną na szyi, klatce piersiowej i ramionach. Północnoamerykańskie mogą być ciemnobrązowe (prawie czarne), kremowe (prawie białe) lub żółtobrązowe i często mają ciemniej ubarwione nogi. Dlatego też stosowana w Polsce nazwa niedźwiedzia brunatnego nie zawsze w pełni oddaje jego umaszczenie.

Niedźwiedź brunatny jest często opisywany jako nocne zwierzę. Jednak często wydaje się, że szczyt aktywności przypada na godziny poranne i wczesne godziny wieczorne. Badania wykazały, że aktywność na całym obszarze występowania może występować niemal o każdej porze dnia i nocy, przy czym niedźwiedzie zamieszkujące obszary o bardziej intensywnym kontakcie z ludźmi są bardziej skłonne do aktywności nocnej.

Powiązane teksty
Bieszczady

Somalijczycy nielegalnie przekroczyli granicę Polski. Nadeszli z Ukrainy

Ośmiu Somalijczyków próbowało przedostać się do Polski. Ostatecznie udało im się…
Czytaj dalej
Bieszczady

Ponad 1000 uczestników weźmie udział w Runmageddonie

Zgodnie z najnowszymi informacjami do finału Runmageddonu zgłosiło się już ponad 1000 osób.
Czytaj dalej
Bieszczady

Dlaczego kiedy w górach pada śnieg jest tak cicho?

Zauważyliście kiedykolwiek, że gdy pada śnieg, to wszystko nagle staje się ciche? To zjawisko…
Czytaj dalej